Ewelina
Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czw 20:36, 17 Wrz 2015 Temat postu: Ciasteczka dyniowo-owsiane z dodatkami :] |
|
|
Przepis pochodzi z bloga o kuchni roślinnej hello-morning.org
Skladniki:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ja użyłam orkiszowej też pełne ziarno)
2/3 szklanki płatków owsianych górskich
2/3 szklanki poppingu z amarantusa (inna nazwa to amarantus ekspandowany)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml oleju
1/4 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
3/4 szklanka cukru trzcinowego (może być mniej, ale wówczas będą bardziej wytrawne)
2 łyżki syropu daktylowego (pominelam ten składnik)
szklanka musu dyniowego ( ok. 250 ml)*
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki rodzynków
tak naprawdę te 3 ostatnie składniki są dowolne, w zależności co mamy w szafce
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Dwie blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Wymieszaj mąkę, płatki owsiane, popping z amarantusa, proszek, sodę i przyprawy.
W drugiej miejsce połącz pozostałe składniki, poza orzechami, pestkami i rodzynkami, a następnie dodaj do nich suche i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj bakalie i pestki. Połącz z dyniową masą.
Ciasto nabieraj łyżką stołową lub taką do lodów i zwilżonymi w wodzie rękoma formuj ciastka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wychodzi około 30-40 sztuk.
Piecz ok 16. minut (w zależności od wielkości). W połowie pieczenia zmień kolejność blach w piekarniku.
*mus dyniowy - najłatwiej go przygotować w ten sposób [link widoczny dla zalogowanych]
SMACZNEGO!
Ciasteczka są rewelacyjne Tradycyjnie już Dominika może potwierdzić
Post został pochwalony 0 razy
|
|