Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ryż lub Kuskus z dynią w szafranie indyjskim

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dharma




Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 15:34, 03 Cze 2012    Temat postu: Ryż lub Kuskus z dynią w szafranie indyjskim

Ryż lub Kuskus z dynią w szafranie indyjskim


Składniki
- porcja ryżu dla 3 osób ( 3 paczuszki ) lub jedno opakowanie Kuskusu
- mały jogurt naturalny
- mały słoik dyni deserowej na słodko ( krojona w kostki )
- płaska duża łyżka cukru ( zalecam trzcinowy )
- pół małej łyżeczki cukru pudru
- płaska mała łyżeczka kurkumy
- pół małej łyżeczki cynamonu mielonego


Ryż musi być dobrze ugotowany nie może być lekko twardy .
Kuskus po wsypaniu do zagotowanej wody musi mieć około 1 centymetra zapasu wody nad sobą .

Przygotowanie dania
Odlewamy z słoika dyni do osobnego pojemnika całą wodę z dyni . Kostki dyni dusimy na oleju w dużej patelni lub rondlu z przykryciem do momentu uzyskania ich miękkości ( około 10 minut) cały czas je mieszając .
Do wcześniej odlanej wody z dyni dolewamy 3/4 jogurtu . Dodajemy cukier trzcinowy ( lub zwykły ) i mieszamy mieszankę rozcierając cukier do jego całkowitego rozpuszczenia (sos) . Po tym jak poczujemy że cukier został roztarty dodajemy cukier puder lekko mieszając .
Z uduszonej dyni robimy kopczyk na patelni wlewając sos , wlewanie nie może następować na patelnie bezpośrednio bo może to spowodować zcięcie jogurtu . Poczym cały czas wszystko mieszamy przez około 2 minuty na wolnym ogniu .Dodajemy kurkumę mieszając około minuty poczym dodajemy cynamon . Po dodaniu cynamonu zestawiamy danie z ognia przykrywając . Dodajemy wcześniej przygotowany ryż lub kuskus . W przypadku ryżu dodatkowo wstawiamy patelnie na ogień dodatkowo mieszając do momentu zabarwienia ryżu (2-3 minuty) poczym odstawiamy przykryte danie na 5 minut . W przypadku Kuskusu mieszamy bez ognia do jego całkowitego zabarwienia i odstawiamy przykryte danie na 5 minut.
.Danie może być przechowywane w lodówce do 3 dni . Przed ponownym podaniem podgrzewając należy dodać wody .
Jedna uwaga może się zdarzyć że pod wpływem temperatury zacznie się oddzielać na patelni jogurt od soku dyniowego , faktem tym się nie przejmujcie bo ryż jak i kuskus wchłoną wszystko .
Danie to potraktujcie jako bazę do nieograniczonych możliwości wzbogacania go o dodatkowe owoce lub warzywa pamiętając zawsze by ich nie dodawać w procesie smażenia tylko jako świeże dodatki na talerzu . Chodzi o to że dodanie czegokolwiek innego zamiast lub dodatkowo do w/w składników w procesie smażenia (duszenia) spowoduje złamanie słodko lekko kwaśnego smaku , a to on wraz z kurkumą powoduje powstanie szafranu indyjskiego ! .
स्वादिष्ट स्वाद


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin