Dominika
Administrator
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 9:30, 03 Sie 2012 Temat postu: krem z czerwonej soczewicy |
|
|
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 duże marchewki
1 średnia pietruszka
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka czerwonej papryki
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego
przyprawa uniwersalna do smaku
2 kostki warzywne lub zrobiony sam bulion warzywny
2 łyżki stołowe oliwy
2 duże pomidory
Przygotowanie:
Soczewicę kilkukrotnie płuczemy, po czym przekładamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą (około 2,5 l). Pozwalamy jej nasiąknąć wodą przez około 20 minut. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa dorzucamy do soczewicy, garnek wstawiamy na mały ogień. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej paprykę i dodajemy curry. Do podsmażonych przypraw dodajemy cebulę i czosnek. Całość dusimy na małym ogniu. Cebulę i czosnek wraz z przyprawami wrzucamy do garnka z soczewicą. Do całości dodajemy dwie kostki rosołowe i resztę przypraw. Parzymy pomidory, zdejmujemy z nich skórę, następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Całość gotujemy na małym ogniu dopóki wszystkie warzywa nie zmiękną. Na koniec zupę miksujemy blenderem. Wywar odcedzamy przez drobne sito. Podajemy ze świeżą bazylią.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Dominika dnia Pią 9:46, 03 Sie 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|