Dominika
Administrator
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 9:38, 03 Sie 2012 Temat postu: Warzywa curry w sosie kokosowo-orzechowym |
|
|
Składniki:
2 papryki
300 g fasolki szparagowej
2 małe cukinie
mleczko kokosowe
pasta z orzeszków ziemnych lub masło orzechowe
50 g masła
przyprawy: kmin indyjski, kurkuma, liście curry, sól
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w dość duże kwadratowe kawałki. Dodać do fasolki szparagowej i ugotować na parze. Paprykę sparzyć wrzątkiem lub włożyć na krótko do rozgrzanego piekarnika i obrać ze skórki. Pokroić w długie paski. Na rozgrzane masło wrzucić paprykę i dusić z odrobiną wody aż zmięknie. Dodać przyprawy i sól, dusić razem przez chwilę. Otworzyć opakowanie mleczka kokosowego i wybrać łyżeczką gęsty osad. Wrzucić go (kilka łyżeczek) do duszonej papryki. Pastę z orzechów rozrobić z wodą, tak aby uzyskać lejącą się masę. Również dodać do papryki i wszystko razem dusić przez chwilę. Dodać fasolkę z cukinią i delikatnie wymieszać wszystko razem. Można podawać na gorąco z plackami pszennymi, czatnejem i pastą z soczewicy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|