Dominika
Administrator
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 9:40, 03 Sie 2012 Temat postu: Deser śrikhand |
|
|
Składniki:
1 l mleka
łyżka jogurtu naturalnego
szklanka cukru lub miodu
maliny
sok z połowy cytryny
kilkanaście ciastek korzennych lub owsianych
liście świeżej mięty
Przygotowanie:
Jogurt przygotowujemy dzień wcześniej. W tym celu gotujemy mleko, do którego dodajemy szafran. Następnie pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy osiągnie temperaturę 40 stopni dodajemy łyżkę jogurtu, ale nie mieszamy całości. Owijamy garnek kocem i w ciepłym miejscu pozostawiamy na całą noc. Rano uzyskujemy jogurt, który trzeba wlać na duże sitko, wypełnione dodatkowo bawełnianą tkaniną. Po 2-3 godzinach, gdy woda odcieknie, uzyskamy zagęszczony jogurt, który mieszamy z cukrem lub miodem. Ciastka kruszymy na drobne kawałki. Maliny wstawiamy uprzednio na noc do zamrażarki. Zamrożone maliny wrzucamy do miksera, dodajemy kilka łyżek cukru, sok z cytryny i miksujemy. Wszystko razem układamy kolejno warstwami w szklanym pucharku, a następnie dekorujemy świeżą miętą.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Dominika dnia Pią 9:43, 03 Sie 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|