Ewelina
Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czw 23:03, 28 Cze 2012 Temat postu: Przepyszna tarta ze szpinakiem i nie tylko ;-) |
|
|
Jako że lato w pełni warto przygotować coś lekkiego do jedzenia i taka właśnie jest tarta. Można ją przygotować dosłownie ze wszystkim co mamy akurat w lodówce;) ja natomiast proponuję tą oto tartę. Dodam, że ja posiadam formę do tarty o średnicy 23,5 cm Co ciekawe ma ruchome dno, co jest bardzo wygodne przy wyciąganiu tarty, POLECAM!
Składniki na kruche ciasto:
200 g mąki pszennej,
125 g masła,
szczypta soli,
2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
szpinak świeży (1 kg) lub mrożony
suszone pomidory (ja kupiłam w Lidlu w słoiczku w zalewie z oliwy z kaparami)
ser feta (ja użyłam Favita, tak ok. 1/3 opakowania)
3-4 ząbki czosnku
2 jaja i 2 łyżki śmietany 18% na "zalewę"
oraz drugie nadzienie (zrobiłam dzień później) dla nie-wegetarian;)
30 dag pieczarek
2 cebule
pierś z kurczaka pojedyncza
ser feta (też ok.1/3 opakowania)
ser żółty do posypania po wierzchu
przyprawy
I do dzieła:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Dodam, że ja zrobiłam z podwójnej ilości, zostawiłam drugą kulę w lodówce i na drugi dzień zrobiłam z tym drugim nadzieniem.
W czasie gdy ciasto leżakuje w lodówce my zajmujemy się nadzieniem.
Świeży szpinak należy dokładnie umyć, pozbyć się łodyżek oraz wrzucić na osolony wrzątek na ok.5 min. Następnie odcedzić i dokładnie odcisnąć z wody. Następnie na patelni mąkę (ok.1 łyżka) przesmażyć na maśle (ok.3 łyżki), dodać szpinak, wymieszać i wlać mleko (niezbyt wiele, tak ok.100 ml). Doprawić solą, ale ostrożnie, wymieszać i dusić na małym ogniu 10 minut, często mieszając. Pod sam konieć wcisnąć czosnek i wymieszać. Do tego dodać ok. pół słoiczka suszonych pomidorów. Pomidory są już doprawione, więc moim zdaniem nie ma potrzeby tego dodatkowo przyprawiać. Następnie formę do tarty wylepiamy zimnym kruchym ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem spód i boki (to jest ważne inaczej tarta nam urośnie i nie zmieści się nadzienie;) i podpiekamy w piekarniku w temp.200 stopni przez ok.10-15 min. Na podpieczoną tartę wykładamy nadzienie, posypujemy pokruszonym serem feta i zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną (można uprzednio przyprawić tą zalewę trochę solą, pieprzem i wybranymi ziołami).
Wkładamy do piekarnika i w temp. ok. 180 stopni pieczemy ok. 25-30 min., a tak naprawdę patrzymy czy się zapiekło i wtedy wyciągamy i GOTOWE!!!
Drugie nadzienie to tylko kwestia podsmażenia cebuli, następnie pieczarek oraz osobno piersi z kurczaka, doprawienia oraz znów wykładamy na podpieczone ciasto, zalewamy jajami ze śmietaną i postępujemy jak powyżej, z tym, że pod koniec pieczenia wykładamy jeszcze na wierzch stary żółty ser i wyciągamy z piekarnika jak się nam ładnie rozleje i zapiecze
Powiem Wam, że tarta z obydwoma nadzieniami jest prawdziwą ucztą dla podniebienia, więc POLECAM!!!
Jeśli ktoś z Was ją też zrobi, proszę się podzielić wrażeniami Może ktoś doda zdjęcie? Ja niestety nie zrobiłam.
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|