dharma
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 15:21, 04 Lip 2012 Temat postu: Kasza jaglana wraz z owocami morza w formie pasty i .... |
|
|
Kasza jaglana wraz z owocami morza w formie pasty i coś jeszcze ...
Zbliżają się warsztaty kilkudniowe . W obawie o żołądki tych którzy pozostaną w domu proponuje wam danie które możemy pozostawić w lodówce do 48 godzin i stosować jako pastę do pieczywa jak i zarówno danie główne na gorąco .
Składniki dla 3 osób .
1 szklanka kaszy jaglanej
1 małe opakowanie owoców morza ( frutti di mare – mieszanka głęboko mrożona )
5 dużych łyżek przecieru pomidorowego
5 duże łyżki oliwy z oliwek
80 gram masła czosnkowego
mała płaska łyżeczka czarnego pieprzu
czosnek mielony
Przygotowanie kaszy .
Kasze zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund po czym na sicie płuczemy pod zimną wodą ( w ten sposób pozbędziemy się lekkiej goryczki ) . Po zalaniu wrzątkiem i przepłukaniu wsypujemy ją do 2 szklanek wrzącej wody lekko osolonej cały czas gotując na wolnym ogniu. W momencie napęcznienia kaszy i wypiciu przez nią wody cały czas ją dalej gotujemy dolewając do niej wcześniej zagotowanej wody do momentu jej lekkiego rozgotowania .
Wodę należy dolewać w takiej ilości by ją rozgotować ale zarazem by konsystencja byłą gęsta. Po czym całość płuczemy zimną wodą na durszlaku .
Przygotowanie owoców morza .
Rozmrażamy mieszankę morską na durszlaku pod bieżącą wodą ( dobrze pukając )
Na osoloną gotując się wodę wsypujemy mieszankę morską gotując nie mniej ni więcej tylko dokładnie 2 minuty ! . ( kalmary i ośmiornice nie będą gumowate ) .
Po czym przepłukujemy zimną wodą na durszlaku .
Mieszamy przecier pomidorowy z pieprzem po czym dodajemy oliwę z oliwek . Nie przejmujcie się jeśli oliwa z oliwek nie będzie się chciała połączyć z przecierem .
Na rozgrzaną patelnie (dużą) dajemy masło czosnkowe po czym dodajemy mieszankę morską.
Po upływie około 5 minut duszenia dodajemy przecier wcześniej zaprawiony pieprzem i oliwą z oliwek . I następnie dusimy około 5 minut cały czas mieszając . Po odpowiednim uduszeniu ośmiornica i kalmar straci efekt ciągnienia .
¾ ilości kaszy dodajemy do duszonych owoców morza cały czas mieszając do momentu przejęcia kaszy całego koloru potrawy (około 2 minuty). Danie jest gotowe .
Jeśli chcemy je podać na ciepło przed podaniem wzbogaćmy delikatnie dodając mielonego czosnku . Po wystygnięciu przekładny do miseczki lub innego naczynia i wstawiamy do lodówki na okres około 30 minut . Po tym czasie pasta jest gotowa .
A co z ¼ kaszy która została ….
Około 10 dużych łyżek jogurtu naturalnego
Kurkuma
Cukier waniliowy
Cynamon
Czatnej imbirowy z limonką
Borówki ( forma dżemu)
Mieszamy jogurt naturalny z cukrem waniliowym ( ilość cukru w zależności od tego jak bardzo na słodko to chcemy ) . Po czym dodajemy odrobinę kurkumy celem zabarwienia .
Następnie dzielimy jogurt na 2 równe części do jednej dodając cynamon ( delikatnie celem zabarwienia) . Dzielimy pozostałą kaszę na 2 części mieszając z jogurtem . Wykładamy do przeźroczystych naczyń przekładając warstwy kolorystyczne na zmianę czatnej i borówką .
Jeśli chcemy uzyskać efekt lodów mieszanka musi mieć konsystencję płynną i wstawiamy ją potem do zamrażarki . Jeśli chcemy uzyskać efekt kremowy mieszanka musi być gęsta i wstawiamy ją do lodówki .
Zdjęcia gotowych dań w galerii...
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez dharma dnia Śro 15:23, 04 Lip 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|