 |
www.muladhara.fora.pl Joga
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dharma
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 17:22, 30 Sty 2013 Temat postu: Dahle z ryżem |
|
|
Powoli przygotowujemy się do warsztatów kuchni Ajurwedyjskiej .
Na polecenie służbowe szefowej (Dominika) zamieszczam pierwszy przepis z tej serii dań .
Wraz z opisem właściwości użytych przypraw . Z przykrością zaznaczam że podane tu przyprawy nie da się zastąpić niczym innym ! Przyprawy te są do dostania w sklepach z zdrową żywnością lub w sieci sklepów kuchnie świata . Celowo zaczynamy od tego podstawowego dania Indyjskiego aby zobrazować i przygotować was na bogactwo i odmienność smakową .
Dahle grochowe z białym ryżem .
Porcja dla całej rodziny .
Składniki :
- 2 szklanki ryżu białego
Zwróćcie uwagę by ryż był biały i jak najdłuższy . Idealny do kupienia u nas Bob Lung .
Lub jakikolwiek biały .
- 1 szklanka grochu łuskanego ( żółty ) w połówkach
W 100gramach : białko 23,8 g , węglowodany 60,2 g , tłuszcze 1,4 g .
W 100 gramach : Ca 57 mg , P 388 mg , Fe 4,7 mg
Bardzo duża zawartość witamin z grupy B , w tym dużo B3 .
- 6 dużych łyżek masła ghee .
Polecam kupić gotowe .
Masło ghee pobudza produkcję soków trawiennych. ( inne tłuszcze zwalniają te procesy ) .
Posiada właściwości lecznicze przy chorobach wrzodowych . zalecane przy chorobach skóry i oczu . Polepsza pamięć . Uczestniczy w regenerowaniu skóry . Wygładza skórę . jest bogate w antyoksydanty . Wzmacnia system odpornościowy . Zwiększa siły witalne organizmu a co za tym idzie pobudza system odpornościowy . Posiada właściwości antywirusowe .
Dlatego warto kupić oryginalne !!!
W przypadku niedostatnia w/w masła rozgrzewamy zwykłe masło w wysokim kubku metalowym . Gotujemy na małym ogniu cały czas zbierając z góry zbierającą się pianę . Po uzyskaniu klarownego roztworu i braku wydzielania piany przelewany masło do ostygnięcia . Uzyskamy coś podobnego do ghee , co możemy użyć w przypadku jego braku .
Sklarowane masło w ten sposób pozwoli zachować oryginalność smaku dania lecz utracimy w/w właściwości lecznicze .
- 6 listków laurowych
- 1 mała łyżeczka kminku indyjskiego
Nie ma zamiennika . Nasz kminek ma całkiem odmienny smak .
Kminek indyjski poprawia trawienie . Używany przy łagodzeniu Bulów i skurczów żołądka .
Pomaga przywrócić równowagę flory bakteryjnej w układzie pokarmowym .
- 1 mała łyżeczka imbiru mielonego .
Zdecydowanie polecam ten z sklepów kuchnie świat z względu na to że jest on grubiej zmielony i suszony dojrzały w krajach gdzie on rośnie .
Imbir dojrzały , suszony poczym mielony pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego .
- ¼ małej łyżeczki mielonej papryki słodkiej chili
- ¼ małej łyżeczki mielonej papryki ostrej chili
- 1 mała łyżeczka kurkumy
Kurkuma w medycynie Ajurwedyjskiej stosowana jest w przypadkach zaburzeń układu moczowego . Oczyszcza krew . Pobudza krążenie . Przyspiesza gojenie ran . Koi niestrawności
- 1 mała łyżeczka soli kuchennej
- garść natki pietruszki lub 2 małe łyżeczki natki mielonej suszonej .
- Asafoetid szczypta .
Bardzo ważna przyprawa . Ją musicie mieć obowiązkowo . Bez problemu do kupienia w sklepach w/w . Jeśli nie dostaniecie czystego to można kupić mieszankę pod nazwą Asafoetid Compound . Ją będziemy używać zawsze przy roślinach strączkowych .
Zabezpiecza organizm przed wzdęciami często występującymi przy grochach , fasolach , kapustach .
Przygotowanie ryżu
Na dużej patelni rozpuszczamy 2 duże łyżki masła ghee . Na rozgrzane masło wsypujemy ryż poczym prażymy go do efektu uzyskania jego klarowności ( około 2-5 minut ) . Dodajemy szczyptę Asafoetidy i wszystko wsypujemy do 9 szklanek osolonej zimnej wody .Dodajemy 1 listek laurowy . Gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości poczym odcedzamy . Ryż gotowy .
Przygotowanie Dahle
W 6 szklankach wody ( nie solonej !) gotujemy groch do momentu jego pełnej miękkości , będzie się rozpadał . W końcowej fazie gotowania ala zupka zacznie nam gęstnieć i w tym momencie nie przerywamy procesu mieszania by go nie przypalić .
Po ugotowaniu grochu odstawiamy go przykrytego na bok i robimy masalę do tego dania .
W małym rondelku roztapiany 4 łyżki masła ghee i w procesie ciągłego mieszania w kolejności jaką podaje dodajemy :
Kminek indyjski , imbir , papryki mielona słodka i ostra , kurkumę .
Mieszamy szybko by nie przypalić na wolnym ogniu około 2-5 minut .
Poczym wstawiamy na gaz ugotowany groch i dodajemy do niego mieszając zrobioną przez nas masalę . Dodajemy 5 listków laurowych i sól , gotujemy około 5 minut odstawiamy do całkowitego ostygnięcia . Po ponownym podgrzaniu danie gotowe do podania .
Zdjęcie gotowego dania w galerii .
स्वादिष्ट स्वाद
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
irmina
Dołączył: 18 Wrz 2012
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 19:37, 03 Lut 2013 Temat postu: |
|
|
No i zrobiłam potrawę, która wydawała się być zupełnie nie z mojej "bajki' - do dziś.
Postępowałam zgodnie ze wskazówkamia w przepisie, dahle nie była jednak wystarczajaco ostra - można więc chyba z przyprawami sobie bardziej pofolgować. Następnym razem dam jednak mniej ghee - na smaku raczej nie ubędzie.
Przyprawy kupiłam na Wita Stwosza w sklepie z tymiże właśnie z "całego świata", ale tam jest drogo. Niektóre warto kupwać z kimś. Asafoetida np. wprawdzie nie była specjalnie droga, ale mam wrażenie, ze starczy mi do końca życia. Ta odrobina w ryżu nadała mu bardzo fajny posmak. Ale do czego jeszcze (oprócz roślin strączkowych) mogę jej użyć?
Zainteresowała mnie również wasza marchewka, ale co to jest olej WOK, i czy rzeczywiście na 2 kg marchewki ta 1 łyzeczka jest bezwzględnie konieczna?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez irmina dnia Nie 19:42, 03 Lut 2013, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dominika
Administrator
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 20:54, 03 Lut 2013 Temat postu: |
|
|
Asafoetida zalecana jest do dodawania do wszystkich roślin strączkowych oraz kapust. Jej główną zaletą jest zapobieganie wzdęć. Jeżeli są jakie inne dania, które powodują u kogoś wzdęcia jest jak najbardziej polecana.
Irmina nie zwiększaj ilości przypraw tylko skróć czas smażenia samej masali z masłem ghee. I skróć czas gotowania masali z grochem. Zwiększysz w ten sposób moc i aromat dania.
Olej WOK najprościej tłumacząc to olej czosnkowo przyprawowy. Nie można go zastąpić niczym bo ma bardzo specyficzny i mocny aromat. My go osobiście kupujemy w hipermarketach na stoiskach z daniami chińskimi.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
irmina
Dołączył: 18 Wrz 2012
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 6:24, 14 Lut 2013 Temat postu: |
|
|
Za drugim razem wyszła jeszcze lepsza - bardziej ostra.
Tym razem jednak nie użyłam "małej łyżeczki" lecz po prostu "łyżeczki".
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dharma
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 10:15, 14 Lut 2013 Temat postu: |
|
|
Z tą ostrością właśnie jest tak .......... Ja osobiście wiele dań dla siebie podciągam ,,mocą’’ ... bo też lubię mocniejsze ....
Od następnych przepisów jakie będę opisywał będę uwzględniał o ile będzie w przypadku tego dania taka możliwość różnice w ilości dodawanych przypraw .
Czyli wersje łagodne i mocniejsze .
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Puma
Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Wto 21:34, 12 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Hej, hej
czy masło ghee jest tym samym co sprzedwane w hipermarketach masło klarowane (takie w wiaderku)?
Ania
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dharma
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 14:49, 15 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Masło klarowne lub klarowane są masłami oczyszczonymi tylko z zanieczyszczeń które wpływają na jego kolor po roztopieniu.
Prawdziwe masło ghee ma usunięte w/w składniki oraz białka w wyniku czego pozostaje nam idealnie czysta forma tłuszczu .
Na maśle ghee nie występuje efekt spalania(przypalania) oraz nie wpływa ono w procesie długiego smażenia na smak potraw .
Czyli masło klarowne to nie to samo co masło ghee .
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Puma
Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czw 22:20, 21 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Dzięki Jacku:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Puma
Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Nie 20:17, 24 Lis 2013 Temat postu: |
|
|
Dahle zrobione, dahle zjedzone, dobre choć mało ostre jak dla mnie wyszło.Moze następnym razem będzie lepiej:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|