Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Marchewka z fasolką orzechową

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dharma




Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 13:48, 13 Lut 2013    Temat postu: Marchewka z fasolką orzechową

Niesamowicie wyrafinowane danie pod względem smakowym … będzie smakować nawet dzieciom …. Delikatne i zarazem zmysłowe o ile zastosujecie wszystko jak napisałem poniżej

Marchewka z fasolką orzechową ….

Porcja dla 3 osób . Czas przygotowania około 50 minut .

Składniki :

-450gr ( 1 opakowanie mrożonki ) marchewki mini czerwonej
-900gr ( 2 opakowania mrożonek ) fasolki szparagowej żółtej
-3 szczypty kminu czarnego indyjskiego ( kuchnie świata Shahi Kala Jeera )
-garść grzybów suszonych (jakichkolwiek)
-1 mała łyżeczka curry jeśli macie Asli Curry lub Indi Curry .
Jeśli macie curry zwykłe z marketu to ¾ małej łyżeczki
-szczypta imbiru mielonego suszonego
-szczypta kardamonu
-szczypta koperku
-2 duże łyżki oliwy z oliwek
-2 duże łyżki pietruszki ( siekana suszona )
- ¼ małej łyżeczki soli kuchennej
-2 szczypty Asafoetidy ( opisana przy daniu Dahle z ryżem )
-3 duże łyżki masła ghee (opisane przy daniu Dahle z ryżem )
-4 duże łyżki mąki orzechowej ( jakiejkolwiek ) Jeśli nie macie to orzechy do młynka do kawy i już macie .

Przygotowanie marchewki

Do garnka z wodą dodajemy kmin wraz z suszonymi grzybami ( bez soli !) . Gotujemy wszystko około 5 minut . Po około 5 minutach gotowania grzyby puszczą soki do wody i wtedy wsypujemy marchewkę poczym gotujemy ją do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości ( 3-7 minut). Całość odcedzamy na durszlaku . Na gorący jeszcze garnek wsypujemy odcedzoną marchewką i dodajemy oliwę z oliwek wraz z curry . Całość mieszamy .
Teraz kardamon , mieszamy . Imbir i mieszamy . Koperek i mieszamy . Pietruszka i mieszamy . Odstawiamy do ostygnięcia i przejścia smaków .

Przygotowanie Fasolki

Na gotującą wodę wsypujemy sól i Asafoetide i fasolkę . Gotujemy do uzyskania odpowiedniej twardości . Po ugotowaniu fasolki odcedzamy ją na durszlaku .
Na gorący jeszcze garnek dajemy masło ghee i wrzucamy fasolkę odcedzoną .
Na bardzo małym ogniu mieszamy . Dodajemy mąki orzechowej i mieszamy .

Danie gotowe .


Zdjęcie gotowego dania w galerii .




स्वादिष्ट स्वाद


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irmina




Dołączył: 18 Wrz 2012
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 6:14, 14 Lut 2013    Temat postu:

A co z grzybami? Czy tak krótki czas gotowania im wystarczy?

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez irmina dnia Czw 6:27, 14 Lut 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dharma




Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 10:06, 14 Lut 2013    Temat postu:

Grzyby plus kmin indyjski i 5 minut gotowania a potem gotowanie marchewki to już 10 minut . Są po tym czasie już gotowe .
Istnieje ryzyko że jeśli zakupione suszone grzyby przeleżały gdzieś parę lat i zsuszyły się na kamień , to tak może im nie wystarczyć .
Nie zleżały suszony grzyb pęka jak wafelek , lekko i bez użycia większej siły , przed pęknięciem lekko się podda na wyginanie i jeśli go złamiemy w miejscu złamania uwalnia się aromat .
Suszone grzyby zleżałe zbyt długo w trakcie próby ich złamania nie mają sprężystości i do ich złamania trzeba użyć większej siły a po ich połamaniu nie ma efektu uwalniania aromatów .
Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Puma




Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 16:22, 01 Gru 2013    Temat postu:

Jestem w szoku, nawet mój totalny niejadek 9 letni zjadał to aż uszy się trzęsły, moze dlatego że ze mną gotował i widział co się tam daje, moze to jest jakiś sposób żeby dzieci się przekonały do różnych potraw.

Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin