Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dynia z ryżem w sosie słodko-kwaśnym

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dharma




Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 15:57, 19 Lut 2013    Temat postu: Dynia z ryżem w sosie słodko-kwaśnym

Danie niesamowicie proste i szybkie do zrobienia .
Zachwyca specyficznym słodko-kwaśnym smakiem . Jeśli zrobicie wszystko jak opisuje przy pierwszym smaku poczujecie specyficzną słodycz by zaraz po tym poczuć lekką kwaśność dania .

Dynia z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
Porcja dla całej rodziny . Czas przygotowania około 30 minut

Składniki :

-7 małych łyżek gotowego czatnej imbirowego z limonką
Można kupić w kuchniach świata , pachnącej księgarni i w niektórych supermarketach .
Pozostałą resztę możecie wykorzystać do wielu innych składników różnych dań , lub użyć jak odpowiednika dżemu .
-1 duży słoiczek dyni marynowanej około 500gr . Jakiejkolwiek firmy lecz zwrócicie uwagę by w skład zalewu wchodził ocet spirytusowy ( bardzo ważne )
-ryż biały ( ile zjecie ) nie w torebkach !
-szczypta cynamonu
- ½ cytryny
-1 mała łyżeczka masła ghee lub jakiegokolwiek
-szczypta asafoetidy
-szczypta soli kuchennej



Przygotowanie czatnej

Kawałki dyni kroimy na małe kosteczki do rondelka z przykryciem . Do pokrojonej dyni wlewamy 2/3 zalewy z słoiczka . W słoiczku pozostawiamy 1/3 zalewy octowej .
Dodajemy czatnej , wyciskamy z dwóch plasterków cytryny sok , dodajemy cynamonu .
Wszystko dusimy na małym ogniu do zagotowania , mieszając . Po zagotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia pod przykryciem .

Przygotowanie ryżu

Ryż płuczemy w garnku pod zimną wodą aż do momentu uzyskania czystej wody .
Odstawiamy zalanego wodą na 20 minut .
Dodajemy masło , asafoetidy , soli i gotujemy do momentu odpowiedniej miękkości .
Wylewamy zagotowanego na durszlak i spłukujemy obficie zimna wodą .
Przerzucamy ryż do garnka i zalewamy go pozostałą 1/3 zalewą z dyni jaka nam pozostała .

Pozostałą cytrynę kroimy w plasterki i dodajemy na warstwę czatnej między ryżem .


Danie gotowe .


Zdjęcie dania w galerii .




स्वादिष्ट स्वाद


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin