dharma
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 15:57, 19 Lut 2013 Temat postu: Dynia z ryżem w sosie słodko-kwaśnym |
|
|
Danie niesamowicie proste i szybkie do zrobienia .
Zachwyca specyficznym słodko-kwaśnym smakiem . Jeśli zrobicie wszystko jak opisuje przy pierwszym smaku poczujecie specyficzną słodycz by zaraz po tym poczuć lekką kwaśność dania .
Dynia z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
Porcja dla całej rodziny . Czas przygotowania około 30 minut
Składniki :
-7 małych łyżek gotowego czatnej imbirowego z limonką
Można kupić w kuchniach świata , pachnącej księgarni i w niektórych supermarketach .
Pozostałą resztę możecie wykorzystać do wielu innych składników różnych dań , lub użyć jak odpowiednika dżemu .
-1 duży słoiczek dyni marynowanej około 500gr . Jakiejkolwiek firmy lecz zwrócicie uwagę by w skład zalewu wchodził ocet spirytusowy ( bardzo ważne )
-ryż biały ( ile zjecie ) nie w torebkach !
-szczypta cynamonu
- ½ cytryny
-1 mała łyżeczka masła ghee lub jakiegokolwiek
-szczypta asafoetidy
-szczypta soli kuchennej
Przygotowanie czatnej
Kawałki dyni kroimy na małe kosteczki do rondelka z przykryciem . Do pokrojonej dyni wlewamy 2/3 zalewy z słoiczka . W słoiczku pozostawiamy 1/3 zalewy octowej .
Dodajemy czatnej , wyciskamy z dwóch plasterków cytryny sok , dodajemy cynamonu .
Wszystko dusimy na małym ogniu do zagotowania , mieszając . Po zagotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia pod przykryciem .
Przygotowanie ryżu
Ryż płuczemy w garnku pod zimną wodą aż do momentu uzyskania czystej wody .
Odstawiamy zalanego wodą na 20 minut .
Dodajemy masło , asafoetidy , soli i gotujemy do momentu odpowiedniej miękkości .
Wylewamy zagotowanego na durszlak i spłukujemy obficie zimna wodą .
Przerzucamy ryż do garnka i zalewamy go pozostałą 1/3 zalewą z dyni jaka nam pozostała .
Pozostałą cytrynę kroimy w plasterki i dodajemy na warstwę czatnej między ryżem .
Danie gotowe .
Zdjęcie dania w galerii .
स्वादिष्ट स्वाद
Post został pochwalony 0 razy
|
|