Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kluski gryczane w sosie z pora

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dharma




Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 16:46, 20 Lut 2013    Temat postu: Kluski gryczane w sosie z pora

Dziś danie które wymaga podstawowego doświadczenia kulinarnego .
Nie polecam zabierania się za niego osobą początkującym w kuchni .
Danie pracochłonne .
Są to kluski które wychodzą troszkę twardsze od naszych polskich paluszków .
Lecz urzeka naturalny smak maki gryczanej oraz nieporównywalny do niczego smak pora .
Danie jest niesamowicie delikatne pod względem przypraw dla osób lubiących bardziej wyraziste smaki polecam zwiększyć dawki przypraw . Lecz wtedy stracicie naturalny smak pora .

Kluski gryczane w sosie z pora

Porcja dla całej rodziny . Czas przygotowania około 150 minut

Składniki :

-2 szklanki maki gryczanej
-2 pory
-1/3 szklanki mąki pszennej
-90gr tofu
-1 całe jajko
-2 małe łyżki soli kuchennej
-1 mała łyżeczka pieprzu mielonego czarnego
-6 małych łyżek pietruszki zielonej ( suszona )
-1 mała łyżka curry
-2 duże łyżki zmielonych orzechów lub mąki orzechowej
-3 duże ząbki czosnku
-10 dużych łyżek masła ghee
-17 dużych łyżek oliwy z oliwek
-szczypta kardamonu
-2 szczypty asafoetidy
- ½ cytryny



Przygotowanie ciasta na kluski

Do szklanki tej samej wielkości w której będziemy odmierzać mąki wlewamy 90% letniej przegotowanej wody , do niej dodajemy pietruszkę , 1 małą łyżeczkę soli , pieprz , kardamon , asafoetide.
Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok . Do miski wsypujemy 1 i ¾ szklanki mąki gryczanej (zostanie 1/3 szklanki maki na potem ) mąkę pszenną i wszystko mieszamy .
Na drobnej tarce ścieramy tofu i dodajemy .
Dodajemy jajko i wlewamy wodę z przyprawami i pietruszką która wcześniej przygotowaliśmy . Wszystko ugniatamy dużą łyżką (około 10 minut) uzyskacie mocno klejące ciasto o rzadkiej konsystencji . Na dużą deskę wysypujecie resztę mąki gryczanej i na nią wykładamy ciasto . Pozostawiamy na 30 minut .
Po 30 minutach ugniatamy ciasto , zagniatając od obrzeży do środka . Cały czas pilnując żeby na desce od spodu ciasta była cienka warstwa maki . Wyrabiamy tak ciasto około 20 minut .
Po wygnieceniu ciasta formujemy w długie paluchy grubości około 1,5 cm , poczym kroimy je na odcinki długości około 2 cm . Pokrojone kluski pozostawiamy na 20 minut .
Po 20 minutach kluski jednocześnie wszystkie wsypujemy do osolonej wody mocno się gotującej . Gotujemy około 20-25 minut ! Tak tyle potrzebują .
Po ich przekrojeniu będziecie mieli wrażenie jakby środki były niedogotowane TAK MA BYĆ ! . Po ugotowaniu wylewamy je na durszlak mocno zlewając zimna wodą .
Teraz wszystkie kluseczki musimy przekroić po długości na pół .
Do tego samego garnka w którym gotowaliśmy kluski wlewamy 9 dużych łyżek oliwy z oliwek i 5 dużych łyżek masła ghee , na to wsypujemy kluski posypując je mąką orzechową .
Wszystko dusimy na wolnym ogniu do momentu lekkiego zaciemnienia maki orzechowej cały czas mieszając ( około 10 minut ) .
Poczym polewamy wszystko sokiem z cytryny i pozostawiamy pod zamknięciem .


Przygotowanie sosu z pora

Na sam środek dużej patelni wykładamy drobno posiekany czosnek .
Wlewamy na patelnię 8 dużych łyżek oliwy z oliwek . I równomiernie ja rozprowadzamy po całej powierzchni patelni , ale tak by na środku pozostał nie ruszony czosnek .
Kroimy białe części pora na talarki o średnicy około 0,5 cm , i kładziemy je na płasko na patelni w miejscach gdzie mamy rozprowadzoną oliwę z oliwek .
Po około 10 minutach talarki pora wypiją oliwę , wtedy dodajemy 5 dużych łyżek masła ghee , posypujemy wszystkie talarki cienką warstwą curry .
Wszystko dusimy nie odwracając talarków pora do momentu całkowitego zbrązowienia czosnku na środku patelni .
Jeśli trafi się wam już bardziej wyschnięty por to trzeba będzie dodać oliwy z oliwek .



Talerz przyozdabiam surowymi talarkami pora i podaje …już gotowe .


Danie gotowe .


Zdjęcie dania w galerii .




स्वादिष्ट स्वाद


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin