Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Placki orzechowe z masą groszkową i warzywami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dharma




Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 17:49, 17 Lut 2013    Temat postu: Placki orzechowe z masą groszkową i warzywami

Niesamowicie syte . Urzeka mocą naturalnych smaków .

Placki orzechowe z masą groszkową ….
Dwie wersje podania
Porcja dla całej rodziny . Czas przygotowania około 90 minut .

Składniki :

-około 400gr mieszanki warzywnej (jest zima wiec mrożonka , mieszanka na zupę warzywną nadaje się idealnie)
-400gr groszku konserwowego zielonego ( 1 puszka)
-150gr patisonów marynowanych ( 1 mały słoiczek)
-200gr papryki smażonej bez skórki ( można oskórować świeża i podsmażyć lub kupić gotową w zalewie ) ja użyłem gotowej . Jeden mały słoiczek
-2-3 szklanki mąki orzechowej ( jak nie macie orzechy do młynka do kawy i już macie)
-1 szklanka mąki tortowej
-2 szklanki mleka ( ja używam 2%)
-1 szklanka wody przegotowanej
-3 jajka
- ½ małej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
-1 mała łyżeczka soli kuchennej
-szczypta kardamonu
-2 szczypty kurkumy
-szczypta asafoetidy
- ½ małej łyżeczki curry
-2 małe łyżeczki wiórek kokosowych lub pyłu kokosowego
-1 duża łyżeczka oleju jadalnego


Przygotowanie mieszanki warzywnej

Na gotującą i osoloną wodę wrzucamy mieszankę zmrożonych warzyw i gotujemy do miękkości . Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia . Nie dodajemy żadnych przypraw !

Przygotowanie placków orzechowych

Z maki tortowej , mąki orzechowej (2szklanki) , mleka , oleju jadalnego , kurkumy , wiórek kokosowych , jajek miksujemy ciasto . Lecz na początek dajcie tylko 2 szklanki maki orzechowej . Po zmiksowaniu w/w składników otrzymacie rzadkie lejące się ciasto . Teraz wsypcie resztę mąki orzechowej i po ponownym zmiksowaniu odstawcie na 20 minut celem nasiąknięcia maki orzechowej . Po 20 minutach ciasto ma mieć konsystencje gęstszą od ciasta na naleśniki lecz łatwo się lejące . Jeśli będzie za rzadkie dodajcie mąki orzechowej , jeśli będzie za gęste dodajcie wody. Ta gęstość będzie zależna od ziarnistości mąki orzechowej .
Może się tak zdarzyć że nie będziecie musieli dodawać wody .
Placki smażymy jak naleśnik . Na patelni bez tłuszczu ! . Ciasto rozlewajcie na patelni . Placki smażymy do momentu widocznych przypaleń z obu stron . Jak będziecie je zdejmować z patelni będą sztywne , tym się nie martwcie , jak ostygną zmiękną .


Przygotowanie masy groszkowej

Patisony wraz z papryką kroimy w kostkę . Dodajemy groszek odcedzony . Pozostawcie sobie 2-3 Patisony i jedna paprykę dla przyozdobienia gotowego dania . Dodajemy asafoetidy ,pieprzu , curry , kardamonu . Całość ugniatamy tłuczkiem w garnku do momentu uzyskania masy . Nie może być widoczny groszek zielony musi być cały rozgnieciony .


Placki można podawać na dwa sposoby .

1 sposób placki otwarte , wtedy smażymy placki wielkości 10cm
Placki smarujemy masą groszkową , posypujemy ugotowanymi warzywami przyozdabiamy patisonami wraz z pocięta w plastry papryką

2 sposób placki zamknięte , wtedy smażymy placki wielkości około 20 cm
Na placki nakładamy masę groszkową i zawijamy jak naleśniki . Podając na talerzy między zwinięte placki kładziecie ugotowane warzywa i przyozdabiacie patisonami i pocieta w paski papryką


Danie gotowe .


Zdjęcie dania w 2 sposobach w galerii .

स्वादिष्ट स्वाद


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez dharma dnia Nie 17:55, 17 Lut 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewelina




Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 27
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 0:11, 18 Lut 2013    Temat postu: CUD, MIÓD I ORZESZKI :D

Razem z moim chłopakiem mieliśmy okazję spróbowania potrawy wykonanej przez samego Mistrza i nieprzypadkowo napisałam Mistrza przez duże M!!! Potrawa była podana na ten drugi sposób i rzeczywiście zachwyca naturalnym smakiem! Jest to dowód na to, że nie musimy dawać w ogóle przypraw, żeby coś smakowało znakomicie! Placki orzechowe miałam okazję jeść pierwszy raz w życiu i są świetne! A że można je również podawać na słodko to można ich zrobić więcej i np.z miodem zjeść na deser Smile Ogółem potrawa dostaje 6+ w skali 5-stopniowej Very Happy POLECAM!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irmina




Dołączył: 18 Wrz 2012
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:22, 21 Lut 2013    Temat postu: cud, miód i......

Szczęściara!!!. Ja muszę zrobić je sama. Na zdjęciu wygladają super apetycznie, podobnie jak pozostałe potrawy, a to już połowa sukcesu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin