Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mintaj w cieście sezamowym z kalafiorem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dharma




Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 15:54, 04 Mar 2013    Temat postu: Mintaj w cieście sezamowym z kalafiorem

Dziś danie które wymaga podstawowego doświadczenia kulinarnego .
Nie polecam zabierania się za niego osobą początkującym w kuchni .

Mintaj w cieście sezamowym z kalafiorem

Porcja dla całej rodziny . Czas przygotowania około 120 minut

Składniki :

-450gr główki kalafiora (różyczki) –zima więc mrożonka
-500gr filetu z mintaja (mrożonka)
- ¾ szklanki mąki tortowej
-1 jajko
-około pół szklanki mąki orzechowej
-szklanka wody mineralnej (niegazowanej )
-1 mała łyżeczka oleju sezamowego
-2 szczypty kurkumy
-150-200gr sezamu łuskanego lub ziaren słonecznika
-2 duże łyżki miodu
-1 mała łyżka sosu sojowego
-garść płatków migdałowych
- 1/3 szklanki mleka




Przygotowanie kalafiora

Do gotującej się wody(nie osolonej) wlewamy mleko i wrzucamy kalafiorowe zmrożone główki .
Gotujemy do uzyskania miękkości (maksymalnie 8 minut ) . W czasie gotowania z mlekiem jeśli będzie się zbierać piana usuwajcie ją (w ten sposób usuwamy goryczkę z kalafiora ) .
Po ugotowaniu kalafiora wylewamy na durszlak i po odcieknięciu wody przerzucamy do garnka z przykryciem .


Przygotowanie sosu do kalafiora

Na suchej patelni przysmażamy płatki migdałowe .
Do rondelka wlewamy miód i dodajemy 13 dużych łyżek ciepłej przegotowanej wody ( nie wrzątek ) . Dodajemy sos sojowy , wsypujemy płatki migdała i wszystko dobrze mieszamy .
Sos pozostawiamy pod przykryciem do całkowitego wystudzenia .


Przygotowanie mintaja

Filety rozmrażamy całkowicie w letniej wodzie . Kroimy je na 6-7 cm kawałki i kładziemy na durszlak aby odsączyła się woda .
Mikserem mieszamy wodę mineralną z jajkiem , mąką , kurkumą , olejem sezamowym .
Po czym dodajemy stopniowo mąkę orzechową cały czas mieszając do momentu uzyskania gęstego dobrze lejącego się ciasta .
Teraz bierzemy każdy kawałek mintaja i wyciskamy w rękach z resztek wody .
Zanurzamy w cieście po czym obtaczamy w sezamie .
Całość smażymy na oleju do czasu zarumienienia się sezamu . Po usmażeniu całość przekładamy do wystygnięcia w rondelku pod przykryciem (ciasto zmięknie ) .


Danie gotowe .


Jeśli zostało wam ciasto wylejcie go w paski na ten sam olej co był smażony mintaj .
Rozróbcie syrop z agawy z wodą w proporcji 1 do 1 . Polejcie tym paluchy i posypcie wiórkami kokosowymi ( przepyszny deser )
UWAGA !!! Deser posiada przeogromną moc uzależniającą . ( spytajcie Dominiki )


Zdjęcie dania w galerii .
W opcji sezam i słonecznik plus deser z pozostałej panierki .



स्वादिष्ट स्वाद


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez dharma dnia Pon 15:58, 04 Mar 2013, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin