dharma
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 15:54, 04 Mar 2013 Temat postu: Mintaj w cieście sezamowym z kalafiorem |
|
|
Dziś danie które wymaga podstawowego doświadczenia kulinarnego .
Nie polecam zabierania się za niego osobą początkującym w kuchni .
Mintaj w cieście sezamowym z kalafiorem
Porcja dla całej rodziny . Czas przygotowania około 120 minut
Składniki :
-450gr główki kalafiora (różyczki) –zima więc mrożonka
-500gr filetu z mintaja (mrożonka)
- ¾ szklanki mąki tortowej
-1 jajko
-około pół szklanki mąki orzechowej
-szklanka wody mineralnej (niegazowanej )
-1 mała łyżeczka oleju sezamowego
-2 szczypty kurkumy
-150-200gr sezamu łuskanego lub ziaren słonecznika
-2 duże łyżki miodu
-1 mała łyżka sosu sojowego
-garść płatków migdałowych
- 1/3 szklanki mleka
Przygotowanie kalafiora
Do gotującej się wody(nie osolonej) wlewamy mleko i wrzucamy kalafiorowe zmrożone główki .
Gotujemy do uzyskania miękkości (maksymalnie 8 minut ) . W czasie gotowania z mlekiem jeśli będzie się zbierać piana usuwajcie ją (w ten sposób usuwamy goryczkę z kalafiora ) .
Po ugotowaniu kalafiora wylewamy na durszlak i po odcieknięciu wody przerzucamy do garnka z przykryciem .
Przygotowanie sosu do kalafiora
Na suchej patelni przysmażamy płatki migdałowe .
Do rondelka wlewamy miód i dodajemy 13 dużych łyżek ciepłej przegotowanej wody ( nie wrzątek ) . Dodajemy sos sojowy , wsypujemy płatki migdała i wszystko dobrze mieszamy .
Sos pozostawiamy pod przykryciem do całkowitego wystudzenia .
Przygotowanie mintaja
Filety rozmrażamy całkowicie w letniej wodzie . Kroimy je na 6-7 cm kawałki i kładziemy na durszlak aby odsączyła się woda .
Mikserem mieszamy wodę mineralną z jajkiem , mąką , kurkumą , olejem sezamowym .
Po czym dodajemy stopniowo mąkę orzechową cały czas mieszając do momentu uzyskania gęstego dobrze lejącego się ciasta .
Teraz bierzemy każdy kawałek mintaja i wyciskamy w rękach z resztek wody .
Zanurzamy w cieście po czym obtaczamy w sezamie .
Całość smażymy na oleju do czasu zarumienienia się sezamu . Po usmażeniu całość przekładamy do wystygnięcia w rondelku pod przykryciem (ciasto zmięknie ) .
Danie gotowe .
Jeśli zostało wam ciasto wylejcie go w paski na ten sam olej co był smażony mintaj .
Rozróbcie syrop z agawy z wodą w proporcji 1 do 1 . Polejcie tym paluchy i posypcie wiórkami kokosowymi ( przepyszny deser )
UWAGA !!! Deser posiada przeogromną moc uzależniającą . ( spytajcie Dominiki )
Zdjęcie dania w galerii .
W opcji sezam i słonecznik plus deser z pozostałej panierki .
स्वादिष्ट स्वाद
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez dharma dnia Pon 15:58, 04 Mar 2013, w całości zmieniany 2 razy
|
|