Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jaja przepiórcze na paście szpinakowej z makaronem .

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dharma




Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 16:03, 06 Mar 2013    Temat postu: Jaja przepiórcze na paście szpinakowej z makaronem .

Dziś danie które jest niesamowicie proste i wyjdzie każdemu .


Jaja przepiórcze na paście szpinakowej z makaronem .

Porcja dla całej rodziny . Czas przygotowania około 90 minut

Składniki :

-1 opakowanie jaj przepiórczych ( ja miałem 18 szt.)
-400gr szpinaku mrożonego siekanego
- 250gr makaronu pełnoziarnistego ( do tego dania polecam świdry )
-4 duże łyżeczki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
-1 mała łyżeczka soli kuchennej
-3 małe łyżeczki natki pietruszki
-1 szczypta asafoetidy
-4 ząbki czosnku
-2 duże łyżki masła ghee
-3 duże czubate łyżki śmietany (18%)
-1 duża łyżka oleju jadalnego




Przygotowanie pasty

Do nie osolonej gotującej się wody wrzucamy zmrożony szpinak . Odstawiamy garnek z ognia i czekamy do całkowitego rozpuszczenia się brykietu . Wstawiamy ponownie na ogień i gotujemy do momentu zagotowania się wody z szpinakiem . Po zagotowaniu gotujemy 2 minuty cały czas mieszając . Odcedzamy szpinak na durszlaku . Ponieważ robimy go w formie pasty musimy ugotowany szpinak bardzo dokładnie odsączyć z wody . Musicie czekać z nim do momentu kiedy wypłynie z niego całkowicie woda i zbije się na durszlaku w zwartą masę . Tak dokładnie odcedzony szpinak przekładamy do rondelka , dodajemy oliwę z oliwek , pieprz i dokładnie mieszamy . Teraz do szpinaku na drobnej tarce ścieramy czosnek . Dodajemy śmietanę i wszystko cały czas mieszając dusimy na wolnym ogniu 8-10 minut .
Całość odstawiamy do całkowitego ostygnięcia . Pasta gotowa


Przygotowanie makaronu

Do osolonej gotującej się wody dodajemy asafoetidy i oleju jadalnego , po czym wrzucamy makaron . Gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości (ten czas zawsze nie jest taki jak podają producenci na opakowaniach ).
Ugotowany makaron wylewamy na durszlak zlewając go niewielką ilością zimnej wody .
Na gorący jeszcze garnek w którym ugotowaliśmy makaron wrzucamy masło ghee i ponownie przerzucamy do niego makaron dobrze mieszając . Dodajemy pietruszki mieszamy .


Przygotowanie jaj przepiórczych

Jaja zalewamy zimną wodą , wstawiamy na ogień . Od momentu zagotowania się wody gotujemy 4-5 minut . Po ugotowaniu zalewamy jaja zimna wodą i czekamy di ich całkowitego wystygnięcia . Obierajcie z skorupki zawsze od grubszej strony jajka .
Pozostaje podać makaron z pastą szpinakową i przyozdobić jajkami przepiórczymi .


Danie gotowe .


Zdjęcie dania w galerii .




स्वादिष्ट स्वाद


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin