Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sos grzybowy na pęczaku jęczmiennym

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dharma




Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 17:02, 19 Mar 2013    Temat postu: Sos grzybowy na pęczaku jęczmiennym

Dziś jedno z moich ulubionych dań .
Poziom zrobienia dania określam na srednio-trudny.


Sos grzybowy na pęczaku jęczmiennym .

Porcja dla całej rodziny . Czas przygotowania około 120 minut

Składniki :

-2 szklanki pęczaku
-2 garście grzybów suszonych
-2 małe łyżeczki śmietany (12%)
-2 duże cebule
-1 duży ząbek czosnku
-1 mała łyżeczka sosu curry (lub ½ małej łyżeczki przyprawy curry )
-1 duża łyżka oleju jadalnego
-4 duże łyżki masła ghee
-5 dużych łyżek oliwy z oliwek
-6-7 suszonych śliwek
-szczypta asafoetidy
-3-4 łyżki mleka kokosowego


Przygotowanie pęczaku

Pęczak zalewam 6 szklankami wody , dodaje oleju jadalnego , asafoetidy i gotuje do uzyskania odpowiedniej miękkości . Po ugotowaniu odstawiam pod przykryciem aby pęczak wypił resztę wody (około 20 minut ) . Pęczak wylewam na durszlak i obficie zlewam przegotowaną gorącą wodą .


Przygotowanie sosu grzybowego

Suszone grzyby moczę w zimnej wodzie około 2 godzin . Po moczeniu gotuje je w tej samej wodzie około 22 minut ( czas ten zależy od stopnia wysuszenia grzybów ) .
Do rondelka wrzucam drobno siekaną cebulę oraz czosnek także drobno siekany .
Dodaje 4 duże łyżki oliwy z oliwek oraz masło ghee .
Ugotowane grzyby odcedzam tak by nie stracić wody w której się ugotowały .
Teraz szybko siekam na drobne kawałki grzyby tak by nie zdążyły wystygnąć i wrzucam je do rondelka z cebulą . Podlewam 10 dużymi łyżkami wody w której ugotowaliśmy grzyby .
Całość duszę około 12 minut ( cebula ma się zrumienić ) . Teraz na patelnie wlewam 5 dużych łyżek wody z grzybów (ta w której je ugotowaliśmy ) dodaje dużą łyżkę oliwy z oliwek , dużą łyżkę masła ghee , śmietanę i sosu curry . Smaże całość około 2-3 minut i dodaje do duszonych grzybów . Podlewam znowu całość wodą z ugotowanych grzybów i duszę około 5 minut . Teraz siekam suszone śliwki i dodając duszę równe 7 minut .
Sos gotowy . Jest niesamowicie delikatny i podkreśla smak grzybów .
Palce lizać .

Na talerz wysypcie pęczak a na niego wylewajcie sos przyozdabiając łyżeczką mleka kokosowego . Danie przed spożycie należy wymieszać na talerzu . Pęczak wchłonie sos
I rozmiesza się mleko kokosowe .



Danie gotowe .


Zdjęcie dania w galerii .




स्वादिष्ट स्वाद


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez dharma dnia Wto 22:47, 19 Mar 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin