dharma
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 17:02, 19 Mar 2013 Temat postu: Sos grzybowy na pęczaku jęczmiennym |
|
|
Dziś jedno z moich ulubionych dań .
Poziom zrobienia dania określam na srednio-trudny.
Sos grzybowy na pęczaku jęczmiennym .
Porcja dla całej rodziny . Czas przygotowania około 120 minut
Składniki :
-2 szklanki pęczaku
-2 garście grzybów suszonych
-2 małe łyżeczki śmietany (12%)
-2 duże cebule
-1 duży ząbek czosnku
-1 mała łyżeczka sosu curry (lub ½ małej łyżeczki przyprawy curry )
-1 duża łyżka oleju jadalnego
-4 duże łyżki masła ghee
-5 dużych łyżek oliwy z oliwek
-6-7 suszonych śliwek
-szczypta asafoetidy
-3-4 łyżki mleka kokosowego
Przygotowanie pęczaku
Pęczak zalewam 6 szklankami wody , dodaje oleju jadalnego , asafoetidy i gotuje do uzyskania odpowiedniej miękkości . Po ugotowaniu odstawiam pod przykryciem aby pęczak wypił resztę wody (około 20 minut ) . Pęczak wylewam na durszlak i obficie zlewam przegotowaną gorącą wodą .
Przygotowanie sosu grzybowego
Suszone grzyby moczę w zimnej wodzie około 2 godzin . Po moczeniu gotuje je w tej samej wodzie około 22 minut ( czas ten zależy od stopnia wysuszenia grzybów ) .
Do rondelka wrzucam drobno siekaną cebulę oraz czosnek także drobno siekany .
Dodaje 4 duże łyżki oliwy z oliwek oraz masło ghee .
Ugotowane grzyby odcedzam tak by nie stracić wody w której się ugotowały .
Teraz szybko siekam na drobne kawałki grzyby tak by nie zdążyły wystygnąć i wrzucam je do rondelka z cebulą . Podlewam 10 dużymi łyżkami wody w której ugotowaliśmy grzyby .
Całość duszę około 12 minut ( cebula ma się zrumienić ) . Teraz na patelnie wlewam 5 dużych łyżek wody z grzybów (ta w której je ugotowaliśmy ) dodaje dużą łyżkę oliwy z oliwek , dużą łyżkę masła ghee , śmietanę i sosu curry . Smaże całość około 2-3 minut i dodaje do duszonych grzybów . Podlewam znowu całość wodą z ugotowanych grzybów i duszę około 5 minut . Teraz siekam suszone śliwki i dodając duszę równe 7 minut .
Sos gotowy . Jest niesamowicie delikatny i podkreśla smak grzybów .
Palce lizać .
Na talerz wysypcie pęczak a na niego wylewajcie sos przyozdabiając łyżeczką mleka kokosowego . Danie przed spożycie należy wymieszać na talerzu . Pęczak wchłonie sos
I rozmiesza się mleko kokosowe .
Danie gotowe .
Zdjęcie dania w galerii .
स्वादिष्ट स्वाद
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez dharma dnia Wto 22:47, 19 Mar 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|