 |
www.muladhara.fora.pl Joga
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dharma
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 13:00, 21 Lut 2013 Temat postu: Tofu tradycyjne w sosie sojowym |
|
|
Jeśli miałoby istnieć danie które może być daniem głównym i zarazem deserem ……..to właśnie to danie może pretendować do tego tytułu .
Bardzo proste i szybkie
Tofu tradycyjne w sosie sojowym
Porcja dla 1 osoby . Czas przygotowania około 20 minut
Składniki :
-100gr Tofu tradycyjnego
-2-3 duże łyżki mąki kukurydzianej ( może być mąka orzechowa)
-2-3 duże łyżki ziaren słonecznika ( może być sezam)
-2-3 duże łyżki syropu z agawy (może być miód)
-2-3 duże łyżki soku sojowego
-szczypta wiórek kokosowych
- ½ szklanki oleju jadalnego (do smażenia)
Przygotowanie Tofu
Tofu kroimy w 1,5cm kwadraty . Otaczamy dokładnie w mące kosteczki Tofu .
Otoczone kosteczki wrzucamy na gorący olej smażąc do momentu zarumienienia mąki kukurydzianej , 3-4 minuty . Wyciągamy przysmażone kosteczki na ręcznik celem odsączenia oleju . Przysmażamy słonecznik lub sezam na suchej patelni .
I teraz dwie metody podania :
1 metoda
Maczamy każdą kosteczkę w sosie sojowym , potem w sosie z agawy i otaczamy w słoneczniku .
2 metoda ( szybsza i łatwiejsza )
Wysypane kosteczki Tofu polewamy bardzo delikatnie sosem sojowym tak aby nie spływał na talerz , poczym polewamy sosem z agawy już bardziej obficie . Posypujemy słonecznikiem
W metodzie 1 i 2 na koniec wszystko posypujecie szczyptą wiórek kokosowych
Danie gotowe .
Zdjęcie dania (1i2 metoda) w galerii .
स्वादिष्ट स्वाद
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dominika
Administrator
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 13:11, 21 Lut 2013 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny jak raz spróbujecie to już zawsze będzie jadły to danie.
Tofu jest bardzo ważne i niezbędne w diecie wegetariańskiej, ponieważ w 100 g produktu znajduje się:
białko roślinne 12 g
węglowodany 3 g
tłuszcz roślinny 6 g
wapń 204,8 g
wartość energetyczna 114 kcal (potężna dawka)
Ponadto zawiera lecytynę, fosfor, żelazo, magnez, potas, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dzięki takiemu składowi tofu wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, wątroby, nerek i wpływa na obniżenie cukru we krwi.
Tofu nie ma wyraźnego smaku – przyjmuje smak przypraw stosowanych w trakcie przyrządzania potraw.
Uwielbiam tą przekąskę! jest bardzo syta i pyszna, nigdy się z nikim z nią nie dziele:)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Dominika dnia Czw 13:13, 21 Lut 2013, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
irmina
Dołączył: 18 Wrz 2012
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 8:09, 14 Mar 2013 Temat postu: |
|
|
Wypróbowałam i ten przepis. Tofu będzie w mojej lodówce już na stałe, na wypadek gdyby naszła mnie ochota na coś słodkiego. A taka zdarza mi się często. Bardzo syte i długo "trzyma". Łasuszek z tej naszej Dominiki.
A może jeszcze jakiś atrakcyjny przepis z tofu dla urozmaicenia?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sanderka
Dołączył: 21 Mar 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wrocław
|
Wysłany: Czw 23:28, 21 Mar 2013 Temat postu: |
|
|
przepyszny smakołyk dla łasuchów polecam gorąco w wersji ze słonecznikiem i syropem z agawy:) pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|