Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Marcepan prawdziwy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dharma




Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:31, 12 Lut 2013    Temat postu: Marcepan prawdziwy

Dominika pojechała na zajęcia ja sam w domu …. Mam zakaz jeść słodyczy !!!
Cała moja porcja to PÓŁ Czekolady mlecznej !!!! Na 110 kg wagi ….
Za to powinni karać ustawowo …
Rany nie dam rady ….
..,, krążę z kąta w kąt , klasnę dłonią w dłoń , wbijam zęby w tyk .. nie pomaga
nic .. z żalu chce się wyć .,, błagam czekolado wróć …
Przez głowę przechodzą mi myśli samobójcze .. tylko pół czekolady ……………..
…….. ale ..tuż przed tym jak chciałem się rzucić na biedronkę przypomniałem sobie jej
słowa ..,, E 420 , E1103 ,E476 i to czego się boję najwięcej ..kwas gluko fruktozowy..
Więc robimy sami przepysznego marcepana bez tego wszystkiego powyżej metodą naszych babci ……

Marcepan prawdziwy ….

Porcja dla całej rodziny . Czas przygotowania około 25 minut .

Składniki :

-Migdały całe 400g ( to wychodzi naprawdę potężny marcepan jak chcecie mniejszego
proszę wszystko na pół podzielić )
- Garstka migdałów pociętych w plasterki
- 6 dużych łyżek miodu prawdziwego (czubatych) Miód musi być skrystalizowany , czyli nie lejący się , bardzo ważne .
- ½ czekolady mlecznej ( więcej nie miałem ) bez kwasu gluko fruktozowego
- szczypta wiórek kokosowych
-parę łyżek przegotowanej wody
-2-3 małe łyżeczki mleczka do kawy

Przygotowanie marcepana

Migdały mielimy w elektrycznym młynku do kawy ( lub innym urządzeniu mającym funkcje mielenia nasion) na drobną mąkę .
Po przemieleniu migdałów musimy otrzymaną mączkę przesiać przez sito gruboziarniste celem wyłapania nie zmielonych kawałków .
Otrzymaną mąkę migdałową przesypujemy do rondelka .
W małym rondelku podgrzewamy 4 duże łyżki wody przegotowanej i dodajemy miód cały czas mieszając celem całkowitego rozpuszczenia . NA BARDZO MALYM OGNIU . NIE WOLNO DOPUSCIĆ DO ZBYT MOCNEGO PODGRZANIA !!!
Otrzymany syrop wlewamy do maki migdałowej . I teraz liczy się szybkość ..
Bierzemy dużą łyżkę stołową i szybko ugniatamy ciasto . Jeśli braknie wam syropu do wyrobienia ciasta podlejcie delikatnie przegotowana wodą .Po uzyskaniu ciepłego ciasta przekładamy je na papier śniadaniowy na którym posypujemy pocięte migdały .
Dzięki temu nasz marcepan się nie przyklei . Możecie uformować dowolny kształt .
Najlepiej formować naszego marcepana dużym nożem kuchennym , ciągle go mocząc w ciepłej wodzie .
Do tego samego małego rondelka wsypuje połamaną czekoladę na kostki , poczym dodaje mleczka do kawy . Wszystko dokładnie mieszam na bardzo delikatnym ogniu .
Zaraz po tym jak czekolada się rozpłynie (będzie gęsta ) przekładam ją łyżką na marcepana , poczym szybko ją rozciągam po całej powierzchni nożem .
Pozostaje posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić pociętymi migdałami .
Teraz odstawiamy go na czas całkowitego stężenia i ostygnięcia .. nie wkładajcie go do lodówki , nie wolno dajcie mu troszkę czasu a czekolada i miód zrobi swoje .
Marcepan gotowy …palce lizać

Przy okazji możecie zobaczyć jaki ma kolor prawdziwy marcepan …..
Mam nadzieje że Dominika nie wykasuje z forum tego skromnego dania .
Mogła nie chować przede mną słodyczy i by nie było problemu …
A i tak dostanę opierdziel .. .. ciężkie życie degustatora słodyczy ….


Zdjęcie gotowego dania w galerii .




स्वादिष्ट स्वाद


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irmina




Dołączył: 18 Wrz 2012
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 6:07, 14 Lut 2013    Temat postu:

Próbowałam. Pychotka!!!!
Nie napisałeś tylko czy migdały muszą być obrane.
Widzę, że po długim zastoju "worek z przepisami się rozwiązał". Są bardzo oryginalne.
Życzę zdrówka Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dharma




Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 10:19, 14 Lut 2013    Temat postu:

Migdały nie obieramy , całe . I nie kupujcie obranych bo są zawsze zbyt wysuszone . Wyjątek płatki migdałowe , no ale je używamy tylko do przyozdabiania .
Pozdrawiam

,,Widzę, że po długim zastoju "worek z przepisami się rozwiązał"

Tworzenie przepisu wygląda tak ...........
Dominika wstając rano i otwierając oczy pyta ... ,,co na obiad ? ,,
A tak na serio to większość przepisów tu zawartych wybiera Dominika .
Najczęściej wybór ten wygląda w ten sposób że Dominika przypomina sobie jakieś danie które robiłem i mówi ,, zrób to ... i to się nadaje na forum,, .
Nie lubię powtarzać dań ... wyjątek naleśniki od których jestem uzależniony , oraz różne formy marchewki z względu na problemy z cerą u jaroszy .
Kuchnia indyjska a w tym kierunku będzie szło to forum , nie jest mi obca . Kuchni indyjskiej z skierowaniem do ajurwedy i zdolnościami leczniczymi i wzmacniającymi uczę się razem z wami .


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez dharma dnia Czw 10:36, 14 Lut 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dominika
Administrator



Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 82
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 15:31, 14 Lut 2013    Temat postu:

Drogie Panie zrobiłam marcepana mojemu mężczyźnie na walentynki..szybko się robi, a radość z takiego prezentu jest największa...polecam pychotka!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin