 |
www.muladhara.fora.pl Joga
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dharma
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 15:48, 11 Lut 2013 Temat postu: Krewetki na szpinaku |
|
|
Następne danie zamieszczone na polecenie szefowej (Dominika)
Krewetki duże na szpinaku .
Porcja dla 2 osób . Czas przygotowania około 30 minut .
Składniki :
- 250gr krewetek dużych ( nazwa handlowa krewetki black tiger lub krewetki królewskie)
Uwielbiam osobiście krewetki i robie je na różne sposoby .
Osobiście do tego dania polecam wam zakup tych krewetek w Biedronce , występują one tam pod nazwą krewetki Black Tiger i porcja dla 2 osób kosztuje 10 zł .
- 225gr szpinaku (do tego dania polecam szpinak mrożony w brykietach )
- 1 mała łyżeczka soli kuchennej
- ½ małej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
-3 ząbki czosnku
-2 duże łyżki oliwy z oliwek
-1 mała łyżeczka oleju WOK
-3 duże łyżki śmietany (18%)
WOK olej .
Jeśli nie macie tego oleju to na dużą łyżkę oleju ryżowego wyciskamy 2 małe ząbki czosnku , wyciskamy do tego mały kawałek imbiru i dodajemy szczyptę ziół prowansaldzkich .
Otrzymujemy w ten sposób substytut tego oleju . W przypadku nieposiadania oleju ryżowego
Można zastosować oliwę z oliwek
Przygotowanie krewetek
Ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki i zalewamy go zimnym olejem jadalnym na patelni odstawiając na bok .
Na mocno gotującą się wodę z solą wrzucamy krewetki na czas około 30 sekund !!!!
Zaraz po ich sparzeniu wylewamy je z wodą na durszlak . Zanim zdążą ostygnąć odrywamy odwłoki chitynowe ( ogonki) . Póki będą gorące zejdą same nie uszkadzając krewetek .
Zaraz po usunięciu odwłoków kładziemy krewetki na zimny olej z czosnkiem i odstawiamy do ich całkowitego ostygnięcia . Po ostygnięciu krewetek podgrzewamy je do momentu kiedy olej zacznie być gorący i czas smażenia nie powinien być dłuższy niż 7-8 minut . W czasie gdy olej się rozgrzeje przewracamy je 2-3 krotnie . Po zakończonym procesie smażenia przelewamy je do małego rondelka wraz z czosnkiem i małą ilością oleju .
Całość odstawiamy pod przykryciem .
W ten sposób zachowacie specyficzną chrupkość krewetek i ich miękkość .
Przygotowanie szpinaku
Na 3 litry wrzącej osolonej wody wrzucamy zmrożony szpinak w brykiecie .
Mieszamy do momentu rozpadnięcia brykietu i wypłynięcia szpinaku na górę ( około 10 minut).
Przelewamy szpinak na durszlak celem odcedzenia wody . Po spłynięciu wody z szpinaku przekładamy go do garnka . Mieszamy śmietanę z oliwą z oliwek oraz olejem WOK poczym dodajemy pieprz. Całość dobrze mieszamy na małym ogniu około 5 minut .
Teraz podgrzewamy krewetki i podajemy na talerzu na szpinaku wraz z kawałkami czosnku który się z nimi smażył .
Zdjęcie gotowego dania w galerii .
स्वादिष्ट स्वाद
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ewelina
Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Wto 22:11, 12 Lut 2013 Temat postu: WOW! |
|
|
Danie niezwykle proste a musi być pyszne! Niebawem wypróbuję! Szefowa wie najlepiej jakie przepisy są warte uwagi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|