Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Krewetki na szpinaku

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dharma




Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 15:48, 11 Lut 2013    Temat postu: Krewetki na szpinaku

Następne danie zamieszczone na polecenie szefowej (Dominika)

Krewetki duże na szpinaku .

Porcja dla 2 osób . Czas przygotowania około 30 minut .

Składniki :

- 250gr krewetek dużych ( nazwa handlowa krewetki black tiger lub krewetki królewskie)
Uwielbiam osobiście krewetki i robie je na różne sposoby .
Osobiście do tego dania polecam wam zakup tych krewetek w Biedronce , występują one tam pod nazwą krewetki Black Tiger i porcja dla 2 osób kosztuje 10 zł .
- 225gr szpinaku (do tego dania polecam szpinak mrożony w brykietach )
- 1 mała łyżeczka soli kuchennej
- ½ małej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
-3 ząbki czosnku
-2 duże łyżki oliwy z oliwek
-1 mała łyżeczka oleju WOK
-3 duże łyżki śmietany (18%)
WOK olej .
Jeśli nie macie tego oleju to na dużą łyżkę oleju ryżowego wyciskamy 2 małe ząbki czosnku , wyciskamy do tego mały kawałek imbiru i dodajemy szczyptę ziół prowansaldzkich .
Otrzymujemy w ten sposób substytut tego oleju . W przypadku nieposiadania oleju ryżowego
Można zastosować oliwę z oliwek


Przygotowanie krewetek

Ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki i zalewamy go zimnym olejem jadalnym na patelni odstawiając na bok .
Na mocno gotującą się wodę z solą wrzucamy krewetki na czas około 30 sekund !!!!
Zaraz po ich sparzeniu wylewamy je z wodą na durszlak . Zanim zdążą ostygnąć odrywamy odwłoki chitynowe ( ogonki) . Póki będą gorące zejdą same nie uszkadzając krewetek .
Zaraz po usunięciu odwłoków kładziemy krewetki na zimny olej z czosnkiem i odstawiamy do ich całkowitego ostygnięcia . Po ostygnięciu krewetek podgrzewamy je do momentu kiedy olej zacznie być gorący i czas smażenia nie powinien być dłuższy niż 7-8 minut . W czasie gdy olej się rozgrzeje przewracamy je 2-3 krotnie . Po zakończonym procesie smażenia przelewamy je do małego rondelka wraz z czosnkiem i małą ilością oleju .
Całość odstawiamy pod przykryciem .
W ten sposób zachowacie specyficzną chrupkość krewetek i ich miękkość .

Przygotowanie szpinaku

Na 3 litry wrzącej osolonej wody wrzucamy zmrożony szpinak w brykiecie .
Mieszamy do momentu rozpadnięcia brykietu i wypłynięcia szpinaku na górę ( około 10 minut).
Przelewamy szpinak na durszlak celem odcedzenia wody . Po spłynięciu wody z szpinaku przekładamy go do garnka . Mieszamy śmietanę z oliwą z oliwek oraz olejem WOK poczym dodajemy pieprz. Całość dobrze mieszamy na małym ogniu około 5 minut .

Teraz podgrzewamy krewetki i podajemy na talerzu na szpinaku wraz z kawałkami czosnku który się z nimi smażył .



Zdjęcie gotowego dania w galerii .




स्वादिष्ट स्वाद


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewelina




Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 22:11, 12 Lut 2013    Temat postu: WOW!

Danie niezwykle proste a musi być pyszne! Niebawem wypróbuję! Szefowa wie najlepiej jakie przepisy są warte uwagi Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irmina




Dołączył: 18 Wrz 2012
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 6:17, 14 Lut 2013    Temat postu:

Może czas przekonać się czy lubię krewetki?! Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin