Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pasta pomidorowa na makaronie ; bez przypraw !

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dharma




Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 15:05, 12 Lut 2013    Temat postu: Pasta pomidorowa na makaronie ; bez przypraw !

Na prośbę wielu ,,makaroniarzy ,, danie z makaronem

Pasta pomidorowa na makaronie – bez przypraw !

Danie sycylijskich mafiosów , więc powinno smakować . Jedno z nielicznych do przygotowania którego nie używamy totalnie żadnych przypraw !!!


Porcja dla całej rodziny . Czas przygotowania około 60 minut .

Składniki :

-Makaron pełnoziarnisty BRĄZOWY typ Spaghetti ( ilość ? Ile zjecie !)
- 300gr suszonych pomidorów w oleju z ziołami (czyli 1 mały słoiczek)
Obowiązkowo muszą być w oleju ziołowych żadne inne !
- 150gr Patisonów marynowanych (czyli jeden mały słoiczek)
- 1 duża papryka marynowana bez skórki ( może być świeża ale wtedy trzeba ją oskórować )
- 4-5 całych grzybów marynowanych ( dowolne)
-5 dużych łyżek przecieru pomidorowego (czubate)
-3 duże ząbki czosnku
-2 duże łyżki masła ( dowolne ja używam ghee )
-1 mała łyżeczka oleju jadalnego
-1 mała łyżeczka soli kuchennej
-2-3 łyżeczek pietruszki suszonej siekanej
-1 mała czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-2 małe łyżeczki cukru brązowego trzcinowego
-3 małe łyżeczki śmietanki do kawy

Przygotowanie pasty

Patisony wraz z papryką kroimy w drobna kostkę i dostawiamy na bok .
Suszone pomidory wraz z grzybami marynowanymi kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka dodając około ½ oleju ziołowego w którym były zalane suszone pomidory.
Wyciskamy do rondelka z pomidorami i grzybami czosnek .
Całość dusimy na wolnym ogniu . Po około 10 minutach duszenia dodajemy przecier pomidorowy dalej dusząc i cały czas mieszając około 5 minut.
Poczym dodajemy wcześniej skrojone Patisony wraz z papryką . Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia i wzajemnego przejścia smakami .

Teraz do kubka wsypujemy kawę , cukier trzcinowy zalewamy gorącą ale nie gotującą się wodą . Dodajemy śmietankę do kawy i całość mieszamy . Kawa gotowa .

Przygotowanie makaronu

W garnku wstawiamy do gotowania wodę wraz z solą i olejem jadalnym .
Oczekując na zagotowanie wody na makaron oraz wystygnięcie pasty pijemy zrobioną wcześniej kawę  .
Na gotującą się wodę wkładamy makaron i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości . Po ugotowaniu wlewamy makaron na durszlak celem odcedzenia wody .
Do ciepłego garnka jeszcze po gotowaniu dodajemy masło i ponownie wkładając do niego odcedzony makaron mieszamy dodając pietruszkę .

Po ponownym podgrzaniu pasty danie gotowe do podania .
Mieszanka składników uwolni bogaty smak śródziemnomorski z przewagą lekkiej solanki .

A jeszcze jedno w czasie przyrządzania dania współmieszkańcy mają was tytułować
,, capo di tutti capi ,,
W razie gdyby komuś nie posmakowało bierzecie największy nóż jaki posiadacie i krzyczycie
,, vendetta,,
To doda specyficzny posmak atmosfery w czasie spożywania  .


Zdjęcie gotowego dania w galerii .




स्वादिष्ट स्वाद


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez dharma dnia Wto 15:06, 12 Lut 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewelina




Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 22:08, 12 Lut 2013    Temat postu: :-)

podoba mi się ten pomysł na picie kawy podczas przygotowywania potrawy Wink na pewno wkrótce wypróbuję ten przepis!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin