Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

DYNIowe szaleństwo ;-)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewelina




Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 27
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 12:11, 01 Wrz 2012    Temat postu: DYNIowe szaleństwo ;-)



Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewelina




Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 27
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob 12:38, 01 Wrz 2012    Temat postu: Garść przepisów :-)

W zeszły weekend z kontynuacją w tygodniu dopadło mnie dyniowe szaleństwo Wink a wcześniej ja dopadłam dynię Very Happy i muszę się przyznać, że pierwszy raz w swoim życiu! kupiłam połówkę jakieś 2,5-3 kg pięknej pomarańczowej świeżutkiej dyni i oto co z tego przyrządziłam Smile

I ZUPA-KREM Z DYNI
przepisów na zupę z dyni w internecie jest tyle, że można oszaleć, ale ja wybrałam ten najprostszy
w moim największym garze na wywarze mięsnym (ale można i bezmięsnym;) ugotowałam kilka ziemniaków, 3 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera, por no i dynię, nie jestem w stanie powiedzieć ile dałam tej dyni, ale też nie można jej dać zbyt dużo, bo później zupa może być za gęsta, ja dałam tyle, że gęsto pływała w garnku - to wszystko pokrojone niedbale;) bo i tak później trzeba to zmiksować, tak więc wszystko ugotowało się do miękkości i później po lekkim przestudzeniu blenderem, mikserem lub jak kto chce;) robimy z tego papkę, mi wyszła taka średnio gęsta i taka podobno ma byćWink stawiamy jeszcze na gazie i teraz mamy pole do popisu jeśli chodzi o przyprawy, ponieważ dynia sama w sobie ma na tyle neutralny i delikatny smak, że to od nas zależy czym ją doprawimy, ja doprawiłam solą, pieprzem, chilli, papryką, kurkumą i suszonym tymiankem i było super, aczkolwiek z piperzem i chilli trochę przesadziłam Wink w niektórych przepisach widziałam też, że pisali o dodaniu mleka lub śmietany, ale ja nic takiego nie dodawałam.
SMACZNEGO!

II CIASTO Z DYNIĄ I RODZYNKAMI
ponieważ jeszcze zostało mi dużo dyni to szukałam kolejnych przepisów i oto co zrobiłam, proste a jakie pyszne Very Happy
SKŁADNIKI
2 szklanki startej dyni
1 szklanka cukru
3 jajka
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju.
cukier puder
1 opakowanie rodzynek

Jajka trzeba ubić z cukrem, następnie dodać olej, mąkę, cukier waniliowy,sodę, proszek do pieczenia i cynamon wszystko razem mieszamy. Wychodzi mega gęste, więc ja mieszałam łyżką, ale na końcu dodajemy startą dynię i rodzynki, więc dochodzi mokry składnik i wszystko daje się pięknie wymieszać Smile. Pieczemy ok 45 min. w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i jemy ze smakiem Smile

III RYŻ ZAPIEKANY Z DYNIĄ - po prostu pycha!!!

wciąż miałam jeszcze sporą ilość dyni, więc oto co jeszcze zrobiłam
SKŁADNIKI
1 kg dyni - dałam resztę którą miałam, ale na pewno kilogram byłWink
150 g ryżu - ja dałam 2 woreczki czyli 200 g
2-3 łyżki cukru
5 łyżek masła
trochę mleka
3 jajka
trochę rodzynków
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
sól i cynamon do smaku
Ryż zalewamy dużą ilością osolonej wody z dodatkiem mleka, gotujemy aż będzie ciapkowaty;) i odcedzamy. Dynie myjemy,obieramy ze skóry, usuwamy pestki miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy 2-3 łyżki masła i dusimy w garnku 8 minut często mieszając. Nie wolno dopuścić, żeby dynia ugotowała się w tym garnku, bo potem się rozwali, ma się tylko lekko zblanszować. Nstępnie jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Pozostałe masło utcieramy z cukrem i żółtkami, łączymy z ryżem, dynią, opłukanymi rodzynkami, cynamonem i na końcu dodajemy sztywną pianą z białek i ostrożnie mieszamy. Tak przygotowaną pulchną masę przekładamy do naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką i zapiekamy. Ja mam dwa małe naczynia i musiałam przełożyć do dwóch tyle tego wyszło Wink Dodam, że naczynie musi być z przykrywką lub jeśli mamy bez przykrywki to przykrywamy folią aluminiową tak, żeby wierch nam się nie spalił. Nie patrzyłam na czas ile piekłam, ale zaglądałam przez szybkę i wyjęłam jak już było ładnie zapieczone Smile myślę że ok.45 min.
Jest to naprawdę proste i smakowite danie, więc gorąco polecam!!!

Zapraszam do dodawania komentarzy po tym jak zrobicie któreś z tych dań a może ktoś ma jeszcze jakiś inny przepis z dyni?
Dpdawajcie też swoje!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irmina




Dołączył: 18 Wrz 2012
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 8:52, 19 Wrz 2012    Temat postu: zupa - krem

mozna tez dodać świeżą czerwona paprykę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin