dharma
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 16:00, 15 Lip 2012 Temat postu: Kalafior z omułkami na cieciorce lub z serem |
|
|
Składniki porcji dla 2 osób kalafior z omułkami
- 1 kalafior
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 szklanki omułek mrożonych
- 1 szklanka cieciorki z puszki
- około 50g masła czosnkowego
- 4 duże łyżki oleju słonecznikowego
- 2 małe łyżeczki oleju aromatyzowanego WOK ( do kupienia w każdym hipermarkecie na stoisku z chińszczyzną )
- 1 szklanka mleka
- 2 duże łyżki soli
- 1 mała łyżka cukru
Przygotowanie kalafiora
Z kalafiora odcinamy całkowicie głąby , pozostawiając tylko części z ,,kwiatostanem ,, .
Do dużego garnka wlewamy wodę wraz z mlekiem , solą i cukrem . Po jej zagotowaniu wrzucamy kalafiora i gotujemy na wolnym ogniu do czasu uzyskania miękkości . W czasie gotowania zbieramy z góry gęstą pianę ( to niej zbierze się goryczka z kalafiora ) . Często sprawdzajmy twardość kalafiora aby go nie rozgotować . Czas gotowania będzie zależny od wielkości garnka i mocy palnika ( od 7 do 12 minut ) . Po ugotowaniu kalafiora płuczemy go na durszlaku ciepłą woda . Po czym przerzucamy go do innego garnka . Na suchej patelni przypalamy bułkę tartą . Po jej przypaleniu dodajemy małą ilość masła . Bułką z masłem posypujemy kalafiora przykrywając go aby nie ostygł do końca .
Przygotowanie omułek
Metodę przygotowania omułek jaką opiszę poniżej powinna skusić nawet największych przeciwników omułek do ich polubienia , albowiem podam metodę na pozbawianie ich całkowicie co dla niektórych nieprzyjemnego zapachu .
Na gotującą się wodę wraz z solą wsypujemy rozmrożone i bardzo dobrze przepłukane omułki ( płuczemy je rozmrożone do momentu pozbycia się specyficznego zapachu ) .
Omułki gotujemy przez około 2-4 minut mieszając , powinny wypłynąć na powierzchnię
i zarazem uwolnić zapach po raz drugi . Wylewamy je na durszlak ponownie płucząc pod zimną wodą do ponownego pozbawiania zapachu . Na patelnię wlewamy olej słonecznikowy wraz z masłem i olejem WOK ( jeśli nie macie tego oleju to można zamiast niego dodać z 3 główki drobno posiekanego czosnku ) . Na rozgrzany olej wsypujemy omułki , które muszą być koniecznie świeżo przepłukane ( zawarta w nich woda w kontakcie z olejem spowoduje ich wewnętrzne porozrywanie i zarazem ostateczne uwolnienie zapachu z wnętrza ) .
Czas smażenia omułek jest zależny od upodobania specyficznego smaku . Jeśli chcemy się delektować ich naturalnym smakiem to czas smażenia ograniczamy do 4-5 minut . Jeśli chcemy pozbyć się całkowicie specyficznego zapachu wydłużamy czas smażenia do 10-12 minut .
Tak przygotowane omułki wysypujemy na talerz na warstwę wcześniej przepłukanej cieciorki .
Podajemy na ciepło z kalafiorem a omułki z cieciorką wzbogacamy plasterkiem cytryny do wyciśnięcia .
Przygotowanie sera camembert
Gotowy ser w panierce rozmrażamy . Ser smażymy na oleju t taki sposób by był zanurzony do połowy grubości . Ze smażając panierkę z dwóch stron . W momencie podnoszenia się panierki ser jest gotowy . Musicie pamiętać że im dłuższy czas smażenia sera tym bardziej tracicie jego wartości smakowe .
Ser do kalafiora podajcie na plastrach ananasa wraz z żurawiną .
Zdjęcia obydwu dań w galerii:)
स्वादिष्ट स्वाद
Post został pochwalony 0 razy
|
|