Puma
Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Nie 0:05, 16 Mar 2014 Temat postu: PASZTET Z SOCZEWICY |
|
|
Na fali kolejnych pozytywnych zmian w naszej domowej kuchni i poszukiwań różnych przepisów, upiekłam pasztet z soczewicy i warzyw. Wyszło pysznie:)
składniki:
1 i 1/2 szklanki soczewicy (ja dałam zieloną, w oryginalnym przepisie jest czerwona)
ziele angieslkie
liść laurowy
3-4 marchewki
2-3 pietruszki (korzeń)
1/2 większego selera
1 i 1/2 główki czosnku
1 cebula
świeży imbir
2-4 łyżki przecieru pomidorowego
3 jajka
olej ryżowy
pieprz cytrynowy
garam masala
sos sojowy
kmin rzymski (ja dałam indyjski)
sok z limonki
1. Ugotować soczewicę, aż zmięknie, pod koniec gotowania dodajemy 3 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe
2.Międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej ryżowy, wyciskamy główkę czosnku (ja dałam 3/4 główki) i starty imbir ok 2-3 cm, do tego dodajemy pieprz i kmin (po 1 łyżeczce), chwilę podsmażamy.
3.Ścieramy marchewkę, pietruszkę i seler na tarce(ja akurat użłam blendera i delikatnie rozdrobniłam te warzywa, a potem na koniec i tak bedziemy wszystko miksować) , kroimy cebulę i wszystko wrzucamy i mieszamy z podsmażonym czosnkiem z przyprawami. Dodajemy trochę wody i dusimy.
4.Uduszone warzywa (ok15 min) i ugotowaną soczewicę łączymy razem, dodajemy sok z limonki 1 szt, pozostaly czosnek( ja już nie dodałam, bo zależało mi zeby dzieci jadły pasztet:)) garam masale 1 łyżeczka , sos sojowy (do smaku), przecier pomidorowy.
5. Teraz całość blendujemy, dodajemy 5 łyzek oleju ryzowgo i roztrzepane jajka. Mieszamy do uzyskania jedolitej masy.
6. Całość przekładamy do fremek keksówek (z tej ilosci u nas wyszły dwa pasztety. Jedną Keksówkę wyłożyłam papierem, drugą posmarowałam olejem kokosowym, jedna i druga wersja wyszła ok.
7.Pieczemy w 180 stopniach ok. 60 min ( i tyle piekłam, ale kolejny raz będę piekła jakieś 15 min dłuzej, bo wyszedł odrobinę za bardzo mokry, ale i tak pyszny:)
SMACZNEGO:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|