Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

PASZTET Z SOCZEWICY

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Puma




Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Nie 0:05, 16 Mar 2014    Temat postu: PASZTET Z SOCZEWICY

Na fali kolejnych pozytywnych zmian w naszej domowej kuchni i poszukiwań różnych przepisów, upiekłam pasztet z soczewicy i warzyw. Wyszło pysznie:)

składniki:
1 i 1/2 szklanki soczewicy (ja dałam zieloną, w oryginalnym przepisie jest czerwona)
ziele angieslkie
liść laurowy
3-4 marchewki
2-3 pietruszki (korzeń)
1/2 większego selera
1 i 1/2 główki czosnku
1 cebula
świeży imbir
2-4 łyżki przecieru pomidorowego
3 jajka
olej ryżowy
pieprz cytrynowy
garam masala
sos sojowy
kmin rzymski (ja dałam indyjski)
sok z limonki

1. Ugotować soczewicę, aż zmięknie, pod koniec gotowania dodajemy 3 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe

2.Międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej ryżowy, wyciskamy główkę czosnku (ja dałam 3/4 główki) i starty imbir ok 2-3 cm, do tego dodajemy pieprz i kmin (po 1 łyżeczce), chwilę podsmażamy.

3.Ścieramy marchewkę, pietruszkę i seler na tarce(ja akurat użłam blendera i delikatnie rozdrobniłam te warzywa, a potem na koniec i tak bedziemy wszystko miksować) , kroimy cebulę i wszystko wrzucamy i mieszamy z podsmażonym czosnkiem z przyprawami. Dodajemy trochę wody i dusimy.

4.Uduszone warzywa (ok15 min) i ugotowaną soczewicę łączymy razem, dodajemy sok z limonki 1 szt, pozostaly czosnek( ja już nie dodałam, bo zależało mi zeby dzieci jadły pasztet:)) garam masale 1 łyżeczka , sos sojowy (do smaku), przecier pomidorowy.

5. Teraz całość blendujemy, dodajemy 5 łyzek oleju ryzowgo i roztrzepane jajka. Mieszamy do uzyskania jedolitej masy.

6. Całość przekładamy do fremek keksówek (z tej ilosci u nas wyszły dwa pasztety. Jedną Keksówkę wyłożyłam papierem, drugą posmarowałam olejem kokosowym, jedna i druga wersja wyszła ok.

7.Pieczemy w 180 stopniach ok. 60 min ( i tyle piekłam, ale kolejny raz będę piekła jakieś 15 min dłuzej, bo wyszedł odrobinę za bardzo mokry, ale i tak pyszny:)

SMACZNEGO:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin