Dominika
Administrator
Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 12:22, 20 Maj 2015 Temat postu: Pesto z jarmużu |
|
|
Wiem, że długo nie umieszczałam żadnych wpisów w najbliższym czasie postaram się to nadrobić. Jako pierwsze proponuje Wam przygotowanie pesta z jarmużu.
Składniki:
opakowanie jarmużu (ja kupuje w biedronce)
ser - każdy byle twardy np cheddar, grana padano, parmezan itd..
oliwa z oliwek
pestki słoneczniki i dyni
Przygotowanie banalnie proste: pół opakowania jarmużu wkładamy do pojemnika w którym będziemy blendować (pojemnik z ostrzem w kształcie literki s), dodajemy wcześniej uprażone i ostudzone pestki słonecznika i dyni (ja daje przynajmniej pół szklanki), i wszystko miksujemy. Na koniec w celu uzyskania gładkiej masy dodajemy według uznania oliwy z oliwek (około 1/4 szklanki, oczywiście można też więcej). Jarmuż musi być bez twardych ogonków. Ścieramy na tarce 1/3 sera, jeśli chcemy wersję wegańską to darujemy sobie ser, natomiast możemy dołożyć 2-3 łyżki płatków drożdżowych. Ponownie króciutko wszystko razem miksujemy i gotowe!
Następnie według preferencji możemy ugotować makaron czy spaghetti, penne, tagliatelle itd..
Dlaczego Jarmuż?
Jarmuż zawiera silne przeciwutleniacze. Ma również właściwości przeciwzapalne. Jest bogaty w witaminę C i K, również B, betakaroten, kwas foliowy, błonnik, magnez, wapń, potas, żelazo i fosfor. Zawiera sulforafan, związek o silnych właściwościach przeciwnowotworowych, podobnie jak kapusta i brokuł. Zachęcam do spróbowania.
Post został pochwalony 0 razy
|
|