Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

prosty przepis na domowa chalwe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MG




Dołączył: 24 Lut 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 15:22, 25 Lut 2015    Temat postu: prosty przepis na domowa chalwe

Przepis przekleilam ze strony internetowej, do ktorej niestety nie moglam dolaczyc linku z powdow technicznych (strona nazywa sie kierunek zdrowie com). Na tej stronie znajduje si tez odnosnik do filmu.
Ja zrobilam tylko z nasion nieluskanego sezamu i miodu i tez wyszlo pyszne.
Ponizej opis ze strony. Smacznego!

"Jak zrobić domową chałwę? Wystarczy tylko szklanka sezamu i kilka łyżek miodu. Ja zrobiłam dość dużą ilość z 450g sezamu, ponieważ robiłam 3 rodzaje chałwy (wyszło tyle ile na przedostatnim zdjęciu).
Sezam trzeba przez kilka minut podprażyć na suchej patelni. Musimy go mieszać, żeby się nie przypalił i jak tylko zacznie się rumienić, zdejmujemy z ognia i przerzucamy do innego naczynia, w którym musi ostygnąć. Uważajcie, żeby nie przypalić sezamu, bo chałwa będzie za gorzka.

Przestudzone ziarna wrzucamy do młynka do kawy lub innego urządzenia, które nam je zmieli na proszek.
Otrzymany proszek wsypujemy do miseczki i - albo ręcznie, albo za pomocą miksera - dodajemy po łyżce miodu i porządnie mieszamy. Dodajemy miód do momentu, aż masa zrobi się plastyczna i gładka. Przypominać będzie plastelinęSmile

Teraz możemy poszaleć z dodatkami i dodać aromat waniliowy, posiekane orzechy, kakao. U mnie w jednej wersji był aromat waniliowy, w drugiej posiekane pistacje, w trzeciej kakao i orzechy pekan.
Masą wypełniamy malutkie foremki lub sami ugniatamy jakieś kształty, rolki itp. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki, żeby masa trochę zgęstniała, ale się nie zamroziłaSmile"


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin