Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna www.muladhara.fora.pl
Joga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tarta bez pieczenia z budyniem jaglanym i owocami :-)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ewelina




Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 27
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 21:25, 25 Sie 2015    Temat postu: Tarta bez pieczenia z budyniem jaglanym i owocami :-)

Przepis pochodzi z [link widoczny dla zalogowanych]

Składniki:
Spód:
1,5 szklanki daktyli świeże lub suszone (trzeba je wcześniej namoczyć, aby zmiękły),
2 szklanki wiórków kokosowych,
2 łyżki karobu lub kakao,
szczypta soli.
Masa:
3/4 szklanki kaszy jaglanej,
3 szklanki mleka roślinnego np. sojowego,kokosowego itp.
1/2 łyżeczki mielonej wanilii,
2 łyżki masła z orzechów nerkowca lub makadamia (ja ten składnik pominęłam)
3-4 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki ksylitolu lub więcej (ja dałam cukier trzcinowy)
Świeże owoce sezonowe np. maliny, poziomki, wiśnie, czereśnie, jagody

Sposób przygotowania:
Spód:
Do robota kuchennego włożyć wiórki kokosowe, kakao lub karob i zmiksować na drobny piasek.
Następnie dodać daktyle ( jeśli są suche najpierw namocz je przez 10-15 minut w gorącej wodzie, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać) i miksować do uzyskania kleistej masy. UWAGA - trzeba mieć porządny sprzęt, bo z daktylami idzie naprawdę opornie!
Gotową masę rozprowadzić na dnie formy do tarty z wyjmowanym dnem (o średnicy 23 cm ) starannie, mocno dociskając ją do dna i na boki w taki sposób, aby składniki się zlepiły i powstał cienki spód z wysokim brzegiem.
Formę włożyć do zamrażalnika, a w tym czasie przygotować budyń jaglany.
Masa budyniowa:
Kaszę przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem.
Kaszę wrzucić do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż kasza wchłonie mleko, około 20 minut.
Do ugotowanej kaszy dodać masło z nerkowców (jeśli dajemy, ja nie dałam), ksylitol lub cukier, sok z cytryny i wanilię. Całość zmiksować na gładki budyń.
Z zamrażalnika wyjąć daktylowo-kokosowy spód, wylać na niego przygotowany budyń, a na wierzchu ułożyć ulubione sezonowe owoce.
Gotową tartę odstawić do zastygnięcia i schłodzić w lodówce jeszcze przez 2 godziny lub lepiej przez całą noc.

Polecam i życzę smacznego Smile

P.s. Jeśli ktoś nie wierzy to Dominika potwierdzi, że tarta jest pyszna Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.muladhara.fora.pl Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin